1. Vi s-au comunicat strategia şi normele metodologice privind procedura de jurizare în momentul în care aţi fost invitat(ă) în juriul pentru selecţionarea proiectului care să reprezinte Pavilionul Românesc la Bienala de la Veneţia? Puteţi detalia?
2. Care au fost criteriile generale de selecţie şi priorităţile pe care le-aţi aplicat proiectelor participante?
3. Care consideraţi că au fost calităţile care au făcut proiectul câştigător să se detaşeze de celelalte?
4. Aveţi sugestii pentru îmbunătăţirea procedurii de selecţie?

 

1. Fiecare membru al juriului a primit un "Regulament de organizare şi funcţionare a juriului", în care la Art. 2 litera a. era prevăzut că juriul "hotărăşte cu privire la regulile, criteriile şi modalităţile de examinare a proiectelor participante în cadrul Concursului".
În schimb, nu ni s-a comunicat o strategie prin prisma căreia să ne raportăm în alegerea proiectelor.
 
2. Calitatea artistică, compatibilitatea cu spaţiul în care urma să fie expus (Pavilionul României), impactul proiectului raportat la evenimentul luat în ansamblu.

 

3. Actualitatea proiectului, discursul conceptual al curatorului, şi ......desigur votul membrilor juriului. Proiectul a fost ales prin consens.
În comunicatul Ministerului votul apare ca unul unanim.
Dată fiind natura tehnică a votării folosite, cred că "unanimitatea" afişată prin comunicatul Ministerului denaturează, în formă, opţiunile nuanţate ale membrilor juriului.
 
4. a) Selecţia proiectelor ar trebui să aibă loc cu cel puţin un an înainte de deschiderea Bienalei. Astfel juriul, daca constată că nici un proiect nu este pe deplin satisfăcător, poate cere un nou termen pentru depunerea de noi proiecte.
b) Jurizarea ar trebui să aibă loc în două etape.
Prima: selectarea a 3-4 proiecte din totalul celor prezentate. Și apoi, într-o altă zi, discutarea şi alegerea proiectului cîştigător.
Sugerez acest procedeu pentru ca fiecare membru al juriului să poată medita şi să poată cîntări în toate aspectele sale alegerea pe care trebuie să o facă.

 

Tim Nădăşan