A fi sau a nu fi la Veneţia

 

Culisele Bienalei de la Veneţia

   

O dată la doi ani, presa românească consemnează participarea României la Bienala de la Veneţia. Nu s-a vorbit niciodată, însă, despre culisele acestui eveniment: cerinţele participării, comisia şi procedura de selecţie a proiectului, organizarea şi finanţarea pavilionului. Întrucât procesul este departe de a fi perfect, am realizat o anchetă cu cei implicaţi în ediţiile 2005 şi 2007, cu scopul de a iniţia o platformă de dezbatere pentru reconsiderarea aspectelor sancţionate aici.

Am adresat seturi diferite de întrebări membrilor comisiei de jurizare, candidaţilor care au ajuns în etapa finală a concursului şi comisarului ediţiei curente.
Comisia a fost alcatuită din: Virgil Niţulescu (secretar general la Ministerul Culturii), Mihai Oroveanu (directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană), Adrian Guţă (lector universitar la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti), Romelo Pervolovici (directorul Fundaţiei Culturale Meta şi al Bienalei Tinerilor Artişti, Bucureşti), Ileana Pintilie (curator independent şi profesor asociat la Universitatea de Artă din Timişoara), Ion Grigorescu (artist), Marcel Bunea (lector universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti) şi Timotei Nădăşan (directorul Fundaţiei şi Editurii Idea din Cluj)*. N-au răspuns întrebărilor Virgil Niţulescu, Adrian Guţă şi Marcel Bunea. A răspuns chestionarului şi artistul Dan Perjovschi, membru în comisia din 2005.

Candidaţii care au ajuns în etapa finală a selecţiei au fost următorii: Fundaţia Plan B din Cluj (curator Mihnea Mircan, artişti Cristian Pogăcean, Victor Man şi Mona Vatamanu şi Florin Tudor), artista Lia Perjovschi (curator invitat Raluca Voinea) şi curatorii Oana Tănase (artist Ștefan Constantinescu) şi Simona Nastac (artist Victor Man). N-a răspuns chestionarului Oana Tănase, care nu are un comentariu personal, ci subscrie răspunsurilor date de Ștefan Constantinescu.
Comisarul ediţiei 2007 este Mihai Pop, curatorul Galeriei Plan B din Cluj.
Sperăm că demersul nostru nu va rămîne fără consecinţe. Sperăm într-o organizare coerentă, responsabilă şi transparentă şi într-un dialog deschis cu Ministerul Culturii. Şi, nu în ultimul rînd, sperăm că cei interesaţi vor răspunde cu sugestii şi comentarii la adresa pavilionul.romaniei@gmail.com.

 

Asociaţia E-cart.ro

 

* Alături de aceştia a fost invitat şi Matei Bejenaru (Directorul Bienalei Periferic din Iaşi). La solicitarea adresată Ministerului Culturii de a primi în prealabil regulamentul concursului nu a primit nici un răspuns. Întrucît au intervenit apoi şi motive personale care l-au împiedicat să participe, a declinat invitaţia. Totuşi, concursul s-a organizat cu o comisie incompletă (număr par de membri), iar Matei Bejenaru a rămas anunţat ca membru al comisiei în comunicarea publică a jurizării.