"Be There"

Cand ma gandesc la un habitat care a fost parasit de cei ce l-au locuit, incerc sa- mi imaginez cum erau acei oameni. Locurile parasite m-au fascinat intotdeauna. Nu pot explica ce anume imi creaza acest sentiment, insa relatia loc-locuire-om imi apare ca una esentiala. In cultura noastra se spune: "Omul sfinteste locul". Este un mod de a spune ca noi, fiintele umane, avem capacitatea de a impregna unui loc fizic ceva din eu-ul nostru, din identitatea si 'puterea' noastra de a conferi sens. Am convingerea ca si atunci cand parasim un loc, ceva din noi ramane acolo, se pastreaza, oricat de pustiu ar fi acel spatiu sau oricat de goi peretii incintei.

Proiectul "Be There" reda prin mijloacele instalatiei o atmosfera care simuleaza prezenta unor personaje. Cand spun atmosfera, ma gandesc la crearea si transmiterea unei anume stari. In spatii aflate in obscuritate sunt proiectate pe vesminte (camasi) albe, prinse de perete, personaje din comunitatea locala (Huesca, Spania) ce au fost in prealabil fotografiate intr-o anumita maniera. Personajele au fost selectate in urma cercetarii locatiilor in care urma sa fie expusa instalatia. Am indentificat persoane care sa se potriveasca acelui loc din diverse considerente. Fiecare personaj a fost rugat sa poarte in momentul fotografierii un vesmint alb.

Doar prezenta nemijlocita a unui om poate impiedica uitarea/disparitia unui loc.Be there.

Antiguo Seminario, Huesca, Spania, 2004. Instalatie in sapte celle (camere de mici dimensiuni) cu: 7 camasi, 7 diaproiectoare, 7 diapozitive. Proiect realizat in cadrul festivalului Okuparte.

"Fairy Garment"

part of the "Wearing Photography Project"

Fotografii de dimensiunea 10x15, aduse si pictate de catre copii. Ulterior au fost ansamblate dupa tiparul unei haine lungi, menite sa imbrace un personaj fabulos imaginat de acestia. Fotografiile au deja "pictura" si semantica lor, fiind pentru copii un suport cu dubl? functie, emotionala si conceptuala.

Copiii participanti au virste cuprinse intre 7 si 10 ani si au lucrat in cadrul acestui workshop pe parcursul a doua saptamani. Le lieux unique, Nantes, France, 2001

Materiale: fotografii, culori acrilice.

Les Gilets

"Les gilets" este un exemplu de interactiune intre arta si mediul social, realizat in cadrul proiectului "Artists in Context", cu sprijinul 'Pepiniere europennes pour jeunes artistes'.

Proiectul a fost realizat in cartierele periferice ale orasului Marseille (Franta), situatia sociala a acestora fiind critica, datorita problemelor legate de imigrare, lipsa locurilor de munca, mixajul diferitelor culturi etc. Participanti au fost copiii cu varste intre 4 si 13 ani si s-a mers in general pe un tip de comunicare libera, specific pedagogiei nondirective. Proiectul a urmarit dezvoltarea imaginatiei si abilitatilor creative ale copiilor prin evitarea impunerii unor anume canoane de expresie. S-a ales pictura, ca cel mai uzual mijloc de comunicare vizuala pentru copiii de aceste varste.

Marseille, 2003

Participanti: aproximativ 60 de copii. Durata proiectului: 6 luni. Timp efectiv de lucru cu copiii: 4 luni. Materiale folosite: hartie, tempera etc.

Dan Piersinaru