Chirurgie pe suflet

Demersul in crearea lucrarii a inceput de la citeva idei fundamentale: lipsa afectivitatii interumane, invadarea profanului in sacru, principii de viata bazate pe materialism si nu pe sentimente, dezinteresul fata de starea morala a omului.

Exista o lipsa profunda de interes pentru trairile "celuilalt", o introspectie in noi, regasind altceva decāt o bresa intre ceea ce simtim cu adevarat si mastile zilnice, autoimpuse, bazate pe un alt sistem de valori, artificial si superficial. Intr-o societate din ce in ce mai departe de sensibil afectivitatea devine, deci, o problema. Lucrarea mea vorbeste despre golul dintre fiinte si umplerea lui artificiala cu valori de ordin material, financiar si fizic.

Principiile morale se pierd odata cu sentimentele, cu emotiile, si sunt suplinite de o ratiune rece, pragmatica. Sufletul, marginalizat in esenta prin lupta zilnica cu materialul, este singurul capabil de a interactiona cu "sensibilul" printr-o suma de procese afective, intelectuale si volitionale ale omului in mod constient sau instinctiv. Anularea sufletului nu poate genera altceva decat dezechilibru al personalitatii umane. Devenim astfel impostori fata de noi insine, artificiali, cu o vaga imagine a propriei persoane, cu o falsa identitate, manipulati de un sistem absurd de valori.

Pentru un chirurg, sufletul nu este identificat in corpul uman, stiinta nu dovedeste existenta lui, paradoxal, organele din care este alcatuit fiind doar o slaba reprezentare a cea ce inseamna om, conditia lor fizica fiind doar o oglindire a starilor personale.

Ciprian Homorodean