ARTNETLAB, Society for Connecting Art and Science, este o forma a societatii civile care a functionat de multi ani cu success in domeniul productiei intermedia. A luat parte la multe festivaluri si expozitii intermedia, acasa si in strainatate, cu recunoastere din partea expertilor. ARTNETLAB este o entitate de cercetare artistica, ce a fost inca de la inceput sensibila la necesitatea de a aduce impreuna spiritul stiintific si conceptele artistice. Acesta este elementul constitutiv al ARTNETLAB. Pana in acest an, studenti post-universitari de la Academia de Arte - Departamentul de Studii Video si Noi Media si studenti de la Facultatea de Computere si Stiinta Informatiei - Computer Vision Laboratory au format ARTNETLAB.

"Friendly Fire", expozitia cu proiectele ARTNETLAB in galeria Forum Stadtpark din Graz, Austria, cu Eva Ursprung ca si curator, a fost urmata de un catalog, un document istoric al grupului si cateva proiecte cheie. Proiectele ARTNETLAB au fost prima data expuse in cadrul celei de-a 10-a editie a Festivalului International de Arte ale Computerului cu sprijinul MKC Maribor. Sub aripa ARTNETLAB, multi artisti intermedia sloveni de importanta si-au prezentat lucrarile. Acestia sunt Ziga Kariz, Tobias Putrih, Saso Vrabic, Damijan Racina, Darij Kreuh, Miha Strukelj, The Eclipse group, Dusan Bucar, Saso Sedlacek, Borut Batagelj, Nika Oblak, Primoz Novak, The Kitch Art Group, Vasja Lebaric, Martina Bastarda, Robert Cernelc, Ines Krasic si artisti mai tineri care au intrat de curand in lumea instalatiilor intermedia. Este important de mentionat ca expozitia ArtNetLab a fost singura prezenta slovena in Graz in timpul "Steirischer Herbst" si de asemenea finalista in expozitiile din cadrul "Graz - Capitala Culturala Europeana 2003", Graz fiind unul din cele mai importante locuri in reteaua artei contemporane austriece si europene. Merita de asemenea mentionat ca trei dintre membrii ArtNetLab, Narvika Bovcon, Ales Vaupotic si Gasper Jemec, au facut parte dintr-un proiect "Friedhof Laguna" la ultima editie a Bienalei venetiene - VV2 Recycling the Future.

Conceptul de restructurare a culturii in interes public, initiat de Ministerul Culturii, a aratat nevoia unei societati organizate care sa aiba initiativa si responsabilitatea unor proiecte importante care sa fie realizate impreuna cu alte institutii, asa cum s-a intamplat in cazul IFCA, Maribor. Scopul sau este stimularea creativitatii in domeniul tehnologiilor digitale si pregatirea terenului pentru o retea de colaborari intre studentii de la cele trei Academii de Arta din Ljubljana, studentii de la Facultatea de Stiinta Computerelor si a Informatiei si societatea deschisa a Centrelor Intermedia de Tineret. Inaintea acestora, ea continua producerea de proiecte intermedia. Scopul sau este sa fie competitiva si sa construiasca standarde sub-tematice, comparabile cu cele de peste tot din lume. ARTNETLAB este o structura interdisciplinara, experimentala si de legatura. Ea face posibil pentru tinerii artisti intermedia sa aiba sansa de a-si crea primele lor proiecte, sprijiniti de cele mai noi si sofisticate tehnologii. Este singurul mod in care ei pot fi competitivi la festivalurile nationale si internationale de cyber art.

mag. Dusan Bucar, presedinte al ArtNetLab

ArtNetLab main website http://black.fri.uni-lj.si/

http://black.fri.uni-lj.si/