Despre Bienala Tinerilor Artişti, Bucureşti, 2006

 

E-cart: Care a fost impactul celei de-a doua ediţii a Bienalei Tinerilor Artişti comparativ cu ediţia anterioară?

Romelo Pervolovici: Credem că Bienala Tinerilor Artişti s-a înscris în procesul de normalitate şi, aşa cum ne aşteptam, ediţia a II-a a avut un impact nu numai în mediul vizual din Bucureşti. Dacă o să-i păstram standardele, credem că fiecare ediţie o să fie "mai".

E-cart: Din punct de vedere organizatoric, care au fost avantajele şi dificultăţile de a lucra cu 5 curatori invitaţi?

 R.P.: Este evident că este mai dificil să lucrezi cu mai mulţi curatori dar este şi un avantaj indiscutabil să poţi strânge într-un concept general cât mai multe puncte de vedere; acest sistem de lucru impune o diversitate mai mare a selecţiei de artişti.

E-cart: Care credeţi că este specificul Bienalei Tinerilor Artişti în contextul evenimentelor de artă contemporană din România şi din regiune?

R.P.: Specificul Bienalei Tinerilor Artişti este dat chiar de titlul ei. Oricum, noi privim Bienala nu ca o "instituţie", ci ca o promisiune că, într-un timp relativ scurt, Bucureştiul va avea posibilitatea să aibă un eveniment internaţional de o anumită anvergură. 

E-cart: Care sunt aspectele mai puţin satisfăcătoare din această ediţie şi cum intenţionaţi să le rezolvaţi la ediţia următoare?

R.P.: Poate că este prea devreme să facem o analiză finală, corectă, mai ales că raportul dintre intenţie şi realitate este încă destul de defazat, de neconvenabil. Încă nu suntem în situaţia ca, în momentul în care îţi construieşti un eveniment să poţi discuta despre acoperirea lui bugetară, măcar în proporţie de 10%. Practic, de la partea cea mai frumoasă, "începutul", cu discuţiile preliminare de intenţie şi punerea evenimentului în act se poate vorbi despre o permanentă "hăituiala", de o permanentă improvizaţie, în încercarea de a aduce realitatea la frumoasele  gânduri de intenţie.

E-cart: Ne puteţi divulga dacă există deja un curator desemnat sau un concept pentru ediţia din 2008?

R.P.: Pentru Bienala din 2008, curatorul a fost desemnat în persoana domnului Ami Barak; deja s-a schiţat conceptul şi o strategie pentru ediţia următoare şi, după întâlnirea din mai, anul acesta, vom putea să facem un anunţ oficial cu ceea ce va fi Bienala Tinerilor Artişti, ediţia a III-a.